Stvaranje nasleđa koje traje.

Bez obzira na oblast i projekat na kojem radimo, jedan od najvažnijih prioriteta naše kompanije je implementacija održivih projekata, i projekata koji imaju širi pozitivan uticaj na različite aspekte društva, doprinose razvoju ekonomije, infrastrukture, a naročito zaštiti životne sredine, dok istovremeno utiču na razvoj i promociju sporta u Srbiji i regionu.

Upravo zbog toga se u našem svakodnevnom poslu, a naročito tokom organizacije profesionalnih teniskih turnira, često pitamo – šta se dešava nakon događaja?

Šta se dešava kada se odigra poslednji meč poen, kada utihne buka publike sa tribina i isključe se sva svetla na terenu? Koje nasleđe (eng. Legacy) sam sportski događaj ostavlja generacijama koje dolaze? Da li mi, kao sportski događaj, možemo stvoriti nešto što će trajati duže i više od samog teniskog turnira?

Razmišljajući o ovim pitanjima, tokom ATP turnira “Serbia Open 2022”, osmislili smo projekat pod nazivom „1 karta – 1 drvo”, koji je podrazumevao da se za svaku prodatu kartu na turniru Serbia Open posadi jedno drvo u gradovima širom Srbije.

 

 

 

…a rezultati su bili mnogo bolji neko što smo mogli da se nadamo.

Uspešno smo posadili 36.000 sadnica platana i crvenog hrasta, na više od 100 hektara zemlje, u 27 gradova i na preko 120 lokacija širom Srbije.

Uz pomoć nekoliko desetina hiljada teniskih obožavalaca, ali i volontera, dece, ljubitelja prirode i komunalnih službi na svakoj od lokacija sadnje, realizovali smo jednu od najvećih akcija pošumljavanja Srbije u poslednjih 20 godina, dajući nova “zelena pluća” urbanim i ruralnim sredinama, školama, vrtićima, parkovima, rečnim obalama i prostorima starih deponija.

ecology

Dodatno, ovaj broj novog drveća godišnje će eliminisati više od 840.000 tona CO2 iz vazduha, čime će i dugoročno biti ostvaren pozitivan uticaj ove akcije na generacije koje dolaze.

Pored akcije pošumljavanja, cilj ovog projekta bilo je i podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine na različite načine. Prvenstveno, želeli smo da motivišemo druge sportske događaje da slede našu inicijativu i iskoriste platformu koju imaju kako bi govorili i o drugim važnim temama, pored samog sporta. Takođe, želeli smo da edukujemo ljude svih uzrasta i pokažemo im da pojedinačni doprinos, uprkos suprotnom verovanju, zaista može stvoriti značajne promene.

Sa ovim ciljem, sama akcija sadnje bila je ispraćena promotivnom kampanjom u svim oblicima medija, a mnogi uspešni pojedinci iz sveta sporta i biznisa promosivali su projekat i njegov značaj, motivišući ljude da se pridruže akciji pošumljavanja.

Projekat „1 karta – 1 drvo” podržale su i teniske zvezde Andrej Rubljov i Miomir Kecmanović, koji su se pridružili akciji sadnje u Beogradu i širom sveta poslali važnu poruku o značaju sinergije između sporta i važnih društvenih pitanja, kao što je očuvanje životne sredine.

Važnost projekta "1 karta – 1 drvo”, prepoznat je i od strane zvaničnih držvanih institucija u Srbiji. koje su nam dodelile dve značajne nagrade - ,,Specijalno priznanje – Zeleni list” i ,,Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje – Đorđe Vajfert”, u 2022. i 2023. godini.

Specijalno priznanje - Zeleni list

„Specijalno priznanje – Zeleni list”, je najstarija i najpoznatija ekološka nagrada u Srbiji. Već 39 godina , Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine dodeljuju ovu nagradu izabranim pojedincima, udruženjima, kompanijama i projektima koji su značajno doprineli očuvanju i poboljšanju životne sredine u Srbiji.

 

Pored nagrade „Zeleni list”, kompanijama koje su prepoznate kao najveći zagađivači životne sredine dodeljuje se i „nagrada“ pod nazivom „Crni list“. 

Nacionalna nagrada za DOP - Đorđe Vajfert

„Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje – Đorđe Vajfert”, dodeljuje se od 2007. godine od strane Privredne komore Srbije, kompanijama i organizacijama koje se u poslovanju ističu svojim principima društvene odgovornosti i stavovima prema zaposlenima i njihovim porodicama, a naročito životnoj sredini i zajednici u celini u okviru koje rade transparentno i veoma održivo. S obzirom na to da je ovo jedno od najznačajnijih priznanja koje se dodeljuje od strane zvanične institucije jedne države, proces kandidature, selekcije i odabira nominovanih i nagrađenim je detaljan i veoma rigorozan.

TU SMO!

Kontaktirajte nas za sva pitanja, ideje, predloge i nedoumice!