31 мај

Održivost sportskih događaja: Stvaranje zelenijeg nasleđa

U svetu sporta, gde se trijumfi mere pobedama i rekordima, nova metrika dobija na značaju: održivost.

Sportski događaji, nekada poznati po svom velikom (negativnom) uticaju na životnom sredinu, u poslednjim godinama prolaze kroz veliku promenu. Danas, oni ne stavljaju fokus samo na igru, utakmicu i rezultat, već su usmeri na stvaranje primera dobrog i odgovornog upravljanja i predvode put ka kreiranju zelenije sadašnjosti i budućnosti.

Od malih lokalnih turnira do globalnih spektakla, održivost je postala ključni fokus, a rezultati su svake godine sve bolji.

Simbolično ili ne, i mi smo kao kompanija Legacy International, želeli da “uskočimo” u voz koji ide putem ka boljoj i zelenijoj budućnosti sportskih događaja, dajući svoj pečat i doprinos.

…Ali hajde da idemo korak po korak i počnemo iz početka. Zašto su održivi sportski događaji toliko važni? I šta su održivi događaji zapravo?

Spremite se da saznate (skoro) sve što ste želeli o održivim događajima i još mnogo toga…

Uspon održivog sporta: Ključne strategije i vrste održivosti

Usmeravanje na održivost u sportu nije samo još jedan od trendova. Rastuća svest o klimatskim promenama i degradaciji životne sredine navela je sportske organizacije širom sveta da preispitaju svoje poslovanje.

Dok klimatske promene sve više stežu “obruč” oko planete, svet sporta je prepoznao svoju važnu ulogu u doprinosu ali i rešenju problema degradacije životne sredine.  Ovo saznanje je inspirisalo stvaranje jedne vrste globalnog pokreta, sa timovima, ligama i organizacijama koje stvaraju nove strategije “igre” kako bi u prvi plan stavili planetu, pored ljubavi prema sportu.

Ukratko, u današnje vreme održivost u sportu obuhvata niz inicijativa koje imaju za cilj minimiziranje uticaja sportskih događaja na životnu sredinu uz maksimiziranje njihovog pozitivnog društvenog i ekonomskog uticaja.

Ovi napori zahtevaju usklađene strategije i napore i mogu se prostirati na najmanje 4 glavne oblasti:

…I ovo je samo “vrh ledenog brega” kada je reč o mogućnostima održivih praksi u sportu.

Održivost u malom: Da li sportski događaji zaista mogu spasiti planetu?

Ali,u sportu, kao i u životu teorija je često daleko od prakse. Možda možete čitati od tome kako treba da izgleda savršeni forhend, koja je idealna pozicija za postizanje gola i ubacivanje narandžate lopte u obruč…ali kada ste na terenu, praksa je jedino što se zaista računa.

Da li je ovo slučaj i kada je u pitanju održivost sportskih događaja? Da li je sve što smo pomenuli samo odlična ideja i teorija, ili zaista postoje sportski događaji koji dokazuju da teorija i praksa ponekad mogu biti najbolji prijatelji?

Srećom, imamo dobre vesti! Hajde da vidimo neke od primera sportskih događaja koji pokazuju napredak, značaj i moć koju imaju održive strategije u sportu.

….Naravno, najviše ćemo se fokusirati na tenis. Ali, ne brinite, spomenućemo i neke druge sportove i sportske događaje.

Legacy International: Meč poen za održivost

Potpuno subjektivno, počećemo listu održivosti u tenisu sa projektima koji su nas – kao Legacy International – učinili delom ovog “elitnog” društva.

Niši turniri možda nisu Grand Slam takmičenja (još uvek), ali se mi trudimo da tretiramo igrače, publiku i okolinu kao da jesu. Upravo zato, uvek se trudimo da u okviru turnira organizujemo različite projekte i akcije koji podržavaju i promovišu neke od segmenata održivosti.

PROČITAJTE VIŠE o našim društveno odgovornim akcijama.

Beton, šljaka, trava: Održivost na visini zadatka na Grend slemovima

Kod Grend slemova sve je veliko (prim. prev. Grand), čak i njihovi napori na polju održivosti. Ovde održivost nije samo popularna reč, već način života. Preko eliminisanja plastike, recikliranja vode i održive mode, sve do smanjenja Co2, Grend slemovi trude se da serviraju AS za životnu sredinu.   With Grand Slams everything is Grand, even their sustainability efforts.

Grend slemovi, nešto kao stariji brat ili sestra, ili čak veoma kul prijatelj, nešto su na šta se uvek treba ugledati i pokušati da “imitiraš” ili čak prevaziđeš. Sa druge strane, nivo njihove odgovornosti je takođe mnogo veći. Još važnije, Grend slemovi i tenis nisu usamljeni u ovome, isto se odnosi i na bilo koji drugi sport ili veliki spotrski događaj.

Betonska džungla, zeleni snovi: Olimpijada kao svetionik promena

Ako postoji jedan događaj koji prikazuje moć sporta u pokretanju održivosti, to su Olimpijske igre. Moderna Olimpijada, sa svojom veličinom na globalnoj sceni, pojavila se kao pionir u zelenim inicijativama.

Od Olimpijskih igara u Londonu 2012 i Riu 2016, pa sve do Tokija 2020, postojalo je mnogo primera održivih inicijativa na (zasigurno) najvećem sportskom događaju na svetu.

Ali, ne moramo da se vraćamo godinama ili decenijama unazad. Idealan primer imamo “pred nosom” upravo sada, jer, kako se navodi, letnje Olimpijske igre koje će se održati u julu 2024. godine u Parizu biće najzelenije igre u istoriji Olimpijade. Pa, kako izgleda taj master plan? Ili bar neki njegovi delovi.

Na primer, ogranizacija Olimpijade je u prošlosti zahtevala ulaganje velike količine novca u izgradnju i opremanje novih stadiona, terena i prosotra za održvanje samog događaja. Ali, na Olimpijskim igrama u Parizu 95% svih sportova održaće se u već postojećim stadionima ili u okviru infrastrukture koja je postavljena privremeno. Za same Olimpijske igre biće izgrađen samo jedan poptuno novi kompleks za takmičenje – Akvatik centar u Saint-Denisu. On će biti izgrađen sa ekološkim materijalima (na primer, sva sedišta na tribinama biće napravljena od recikliranog smeća) i napajaće se na solarnu energiju.

Čuveno Olimpijsko selo će takođe biti održivo i ekološki prilagođeno. Generisaće energiju iz izvora poput geotermalne i solarne energije, a sportisti će spavati na dušecima napravljenim od recikliranih ribarskih mreža i podlogama kreveta od ojačanog kartona. Za biodiverzitet, krovovi u selu su izgrađeni sa ograđenim prostorima i otvorima za smeštaj insekata i ptica, a skoro 9.000 stabala je zasađeno oko sela sportista kako bi se privukle različite vrste.

Pored toga, 2.800 Olimpijskih stanova biće pretvoreno u domove nakon igara – obezbeđujući radna mesta za 6.000 ljudi i stanove za dodatnih 6.000.

Štaviše, druge održive karakteristike Olimpijskih igara u Parizu 2024. uključuju 1.000 km biciklističkih staza i 200.000 novih stabala na ulicama. I ne zaboravimo da će čuvene olimpijske medalje biti napravljene od reciklirane elektronike.

Čini se da ćemo na ovogodišnjim Olimpijskim igrama imati još nešto na šta ćemo moći da obratimo pažnju pored sportskih postignuća. Držimo palčeve da će ovo zaista biti najzelenija Olimpijada ikada!

(Končano) Zaključak: Igranje za zelenije sutra

Ako ste uspeli da pročitate sve do ovde… bravo! (Pokušali smo) da pokrijemo mnogo toga, ali ima još toliko da se kaže (i uradi) kada je u pitanju održivost u svetu sporta, o njegovoj sadašnjosti i još više o budućnosti.

Ali, kako kažu, prvo moramo hodati da bismo mogli da trčimo, a možda čak i letimo. A, kako što se čini, svet sporta hoda brzim koracima u svet održivosti.

Dok svet nastavlja da se suočava sa mnogim izazovima održivosti, sportska industrija je spremna da predvodi svojim primerom, pokazujući da sport i očuvanje životne sredine mogu ići ruku pod ruku ka svetlijoj, održivijoj budućnosti.

To više nije sporedno pitanje, već fundamentalni aspekt planiranja i upravljanja događajima. Od visokih stadiona globalnih prvenstava do skromnih terena malih turnira, svet sporta prihvata svoju ulogu katalizatora promena. Zagovarajući održivost, sport se ne igra samo zbog trofeja; igra se za budućnost planete.

…I dok se sportisti, organizatori i navijači okupljaju u potrazi za zelenijim sutra, jedna stvar postaje potpuno jasna: kada je u pitanju spasavanje planete, svi smo u istom timu.

TU SMO!

Kontaktirajte nas za sva pitanja, ideje, predloge i nedoumice!